Tips bij het zelf plaatsen van zonnepanelen

Tips bij het zelf plaatsen van zonnepanelen

 De zomer is aangebroken, en  COVID-19 is nog steeds bij ons. Hierdoor zullen velen niet op vakantie gaan. Dit is  de perfecte tijd om zonnepanelen te gaan plaatsen op uw woning, ook met het oog op de nu nog gunstige terugverdientijd. Wij geven je graag wat tips zodat je goed voorbereidt bent. 

Zelf zonnepanelen plaatsen, is dat lastig? 

Het zelf plaatsen van zonnepanelen hoeft niet lastig te zijn. Het vereist wel enige kennis. Zo is het van belang dat je je goed verdiept in het technische gedeelte en helpt handigheid ook een handje :).

Onze tips op een rijtje:

  1. Bepaal eerst hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Gemiddeld verbruikt  een huishouden bestaande uit  3 personen 3600 kWh per jaar. 
  2. Maak vervolgens een tekening van hoe je ze wil plaatsen. Nu je het aantal zonnepanelen heb bepaald, is het belangrijk om een leg plan te maken. 
  3. Bepaal waar je de omvormer wil hangen. De omvormer moet zo dicht mogelijk bij de panelen gehangen worden. Zorg ervoor dat de omvormer goed kan ventileren, dit is van belang voor de levensduur van de omvormer
  4. Bepaal hoe je de DC- en AC bekabeling gaat laten lopen. Zorg ervoor dat je de DC kabel (van panelen naar omvormer) zo kort mogelijk houdt. Dit is van belang voor minimaal verlies. 
  5. Parallel of serie geschakeld? Dit is een veel voorkomende vraag. Laten we eerst beginnen met de twee grote verschillen tussen deze schakelingen. Als je het systeem serie schakelt, worden de zonnepanelen aan elkaar gelust. Parallel geschakeld is compleet het tegenovergestelde, doordat ieder paneel individueel naar de omvormer gaat.  Indien 1 paneel volledig in de schaduw komt te liggen of uitvalt, beïnvloed dit heel het systeem indien deze serie geschakeld is. Mocht je dus veel last hebben van schaduwwerking, is het verstandig om ze parallel te schakelen. SolarEdge is de marktleider op dit gebied.
  6. Elektriciteitsmeter. Bekijk goed of jouw elektriciteitsmeter een meter is die terug kan draaien. Niet alle meters zijn hier namelijk voor geschikt. Bekijk dit dus van te voren. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat er verbruikt en teruggeleverd wordt. Je kunt dit aanvragen bij jouw energieleverancier. 
  7. Installeer volgens de NEN 1010 norm. Dit is het landelijke norm omtrent het veilig aanleggen van installaties. Hier kun je meer informatie vinden over wat NEN 1010 precies inhoudt.

Wil je het installeren van zonnepanelen toch liever uit laten besteden? Neem dan hier contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Volgend berichtLees meer artikelen

Geef een reactie