Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Dit is de standaardgarantie van Tier 1 fabrikanten. Maar dit kan ook zeker langer dan 25 jaar zijn. Fabrikanten geven een vermogensgarantie van 80% voor 25 jaar.  Er zijn ook fabrikanten die 30 jaar vermogensgarantie geven, dit is maar bij een klein aantal fabrikanten. 

Vaak wordt de vermogensgarantie verstaan onder de productgarantie. Dit zijn echter twee hele verschillende dingen. De productgarantie is bij de meeste tier 1 fabrikanten 10 jaar. Kijk hier dus altijd goed naar voordat je zonnepanelen aanschaft.

Onderzoeken hebben bewezen dat zonnepanelen ook langer mee kunnen, dit is wel sterkt afhankelijk van de kwaliteit. Een zonnepaneel bestaat uit vaste delen, dit is ook één van de redenen dat een paneel lang mee gaat. 

Hoe kun je de levensduur van je systeem zo lang mogelijk maken?

Zonnepanelen zijn het minst gevoelig voor defecten. Het is belangrijk om je omvormer na 10-15 jaar te vervangen, Omvormers hebben een kortere levensduur dan zonnepanelen. 

Om je systeem optimaal te houden is het verstandig om je systeem te inspecteren. Check of de panelen geen schade hebben en dat elektrisch alles in orde is. 

Zo weet je zeker dat jouw systeem optimaal rendeert!

Volgend berichtLees meer artikelen

Geef een reactie